diumenge, 24 de juny del 2012

Les Comunitats Virtuals d'Aprenentatge.


Que és una Comunitat Virtual d'Aprenentatge? Es tracta d'un recurs per crear un entorn a Internet, on compartir informació i interessos amb persones que formin part activament d'aquest entorn. Durant aquest curs un dels objectius que se'ns plantejava era el de crear entre tots una comunitat virtual d'aprenentatge. Ara mateix el que se'ns demana, és que reflexionem perquè no l'haguem arribat a duu a terme.

Eines com el Moodle permeten anar més enllà de l'aula per treballar. Aquesta plataforma d'extensió educativa permet compartir documents, fòrums o mètodes avaluatius. La meva experiència personal la he trobat en l'Escola Oficial d'Idiomes que l'utilitza. A través d'ell he pogut informar-me de tot el que volia saber: Deures, horaris d'exàmens, horaris d'entrevistes, notes...L'he trobat molt útil i accessible per els estudiants i professors que hi vulguin participar.

Per què no s'ha arribat a crear una comunitat virtual d'aprenentatge a la classe? Jo crec que el 90% de la culpa ha sigut íntegrament dels alumnes. En una classe de 30 si només participen 6 és molt díficil construir aquest entorn. Crec que la majoria dels alumnes no han mostrat una implicació i un interès suficient per l'assignatura, per tant a sigut un factor clau per aquest fracàs.

El mestre potser no ha sapigut acabar d'organitzar els alumnes perquè es posessin les piles, en el sentit que potser li ha faltat una mica de mà dura per millorar la regularitat en la participació de molts d'ells. A vegades cal que ens hi juguem la nota perquè moguem un dit. Sona malament però és així.

De totes maneres repeteixo que atribueixo la major part de la culpa a la falta d'implicació dels alumnes, causada potser per una falta de motivació al cursar una assignatura optativa, i tenir-ne d'altres que potser han considerat de més rellevància. En el meu cas, no m'importaria participar activament en una comunitat d'aprenentatge, perquè com ja he dit, l'experiència que he tingut a l'Escola Oficial ha sigut postiva i útil per mi i la resta dels alumnes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada