diumenge, 24 de juny del 2012

Els Mitjans de Comunicació i l'Educació.

En aquesta entrada cal reflexionar i cercar diferències entre "Educar en l'ús dels mitjans de comunicació" i "Com utilitzar els mitjans de comunicació per educar".

És difícil a priori, trobar una diferència clara amb una simple lectura d'aquestes dues frases, fins i tot podem considerar que volen dir el mateix. Ara bé, aprofundint com sempre, veiem que si que existeixen les respectives diferències.

Hem de saber distingir el fet d'educar per fer un bon ús dels mitjans de comunicació, a educar a través d'aquests mitjans. És cert que hem d'utilitzar els mitjans per educar d'una manera més situada i actualitzada, ubicada en la realitat quotidiana.

 Per aquest motiu crec que s'ha d'ensenyar a fer un bon ús dels mitjans de comunicació, si volem una educació adequada i de qualitat. Hem de seleccionar el què volem que l'alumne vegi i s'informi, perquè no caigui en l'espiral televisiva del consumisme i la telebasura, que cada cop el portaran cap a un sentiment més individualista i proper a l'aïllament. No només amb això, hem d'ensenyar l'utilització de les TIC i la seva participació, que ajudi a la comunitat.

S'ha de saber fer ús dels mitjans de comunicació, per conèixer els problemes socials i involucrar-se en allò que considerem d'una rellevància superior, a la publicitat i el consumisme, o la sàtira de mentides que continuament sorgeixen de la caixa rodona. Així ens implicarem en problemes de sostenibilitat, en el canvi climàtic, en les catastròfes socials o en la cultura tecnològica.

A través de l'escola, l'alumne ha d'aprendre ha seleccionar allò que pot ser més postiu per el seu aprenentatge i a separar-se d'aquelles barreres consumistes i publicitàries que constantment el tempten per desestabilitzar-lo en la seva construcció personal.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada