diumenge, 23 de juny de 2013

DMED: Les noves metodologies amb les TIC.

Per parlar de les noves metodologies que s'utilitzen amb l'arribada de les TIC a les escoles, cal que comencem a parlar d'un nou terme d'aprenentatge:

Es tracta del connectivisme. Complex en la definició, veiem el connectivisme com una forma d’aprenentatge, iniciada al 1990 i enfocada cap al futur, posterior al conductisme i al constructivisme, que veu l’aprenentatge a través de les connexions de xarxes socials a Internet.
Alguns aspectes de l’aprenentatge en el connectivisme:
Caòtic. D’una manera desordenada no respon a les exigències del paquet curricular de les institucions.
Continu. De forma permanent entre nosaltres i de cara al futur. Si vas perdre el tren del constructivisme…Posat les piles!
Cocreació del coneixement. Tots som aprenents i podem aportar a tot el sistema perquè compartim la informació a la xarxa, encara que no en siguem conscients de vegades.
Complex: Participar en la xarxa té implicacions. Existir és participar. Es produeixen canvis constants que evolucionen i evolucionaran aquest terme.
És molt important crear la xarxa a través del qual comunicar aprenentatge. El connectivisme és crear xarxes i navegar per elles. Participar activament en aquestes dues accions és quasi més important que adquirir el mateix coneixement.

Observar i realitzar pràctiques amb èxit.
Involucrar-se i reflexionar sobre la pràctica.
Auto regular-se.

El rol o les orientacions que ha de seguir el mestre en el procés d’aprenentatge en el connectivisme és:

Involucrar-se en una comunitat.
Ensenyar a construir la xarxa i a aprofitar les oportunitats d'aprenentatge.
Actuar com a guia; ensenyar a comunicar-se adequadament, a demanar ajuda a experts i a filtrar la informació o vetar un recurs.

Ara ja sabem algunes coses sobre el connectivisme, un terme que al meu parer sentirem en el futur cada cop més. Aquest visionat m’ha aportat un nou concepte d’aprenentatge. Ens pot aportar eines i recursos que podem utilitzar a les escoles. Evolutivament cada cop ens trobarem amb més canvis. Darwin deia que l’adaptació es igual a la supervivència. Haurem d’assimilar i aprendre del connectivisme no sigui que se’ns mengi el tren de les tecnologies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada