dilluns, 21 de novembre del 2011

Les TIC a l'Escola Garbí

Bé, en aquesta estada de pràctiques m'ha donat temps per relacionar aquesta assignatura amb la meva escola i extreuren una entrada per aquest bloc. Aquesta entrada descriu algunes de les característiques del meu centre que m'ha fet creure en la introducció de les tecnologies en l'educació.

A primera vista l’escola m’agrada molt com a infraestructura. En aquest primer dia m’ha cridat l’atenció l’utilització de les TIC a les aules:


Per exemple, utilitzen el blogger com a eina educativa. Cada mestre té un bloc de cada assignatura que imparteix (castellà, escacs, tutoria...) Allà es penja informació compartida. Utilitzen exercicis JClick per als alumnes. A classe d’informàtica treballen amb aquesta metodologia. Motivació per dècimes al entrar als blocs.


Aquests és un exemple d’un dels blocs d’aquesta escola: http://pasapasfemcami.blogspot.com/


Cada curs té una pissarra digital a una de les seves línies, distribuïdes per sorteig. Aquest any s’han renovat tot els elements informàtics de l’escola amb material més innovador significant això una forta despesa per la institució. Cada aula té un ordinador general i un projector des d¡on treballen, per exemple cercant informació al Google que desconeixen.


M’ha sobtat el canvi de mentalitat d’una escola a una altra. L’any passat a l’escola IPSE de Sarrià tenien una metodologia bastant tradicional i no utilitzaven les TIC en el seu projecte educatiu i l’Escola Garbí és un aspecte que té molt present. M’agrada més treballar en aquest ambient perquè en el futur cada cop estaran més presents les TIC a les escoles i és molt bo tenir una oportunitat de veure com les treballen en la meva escola de pràctiques per així estar preparat quan sigui mestre de veritat.


Utilitzen el JClic per treballar amb el Sam, el noi que té moltes dificultats d’expressió i comprensió.Són exercicis de relació, identificació i lateralitat.Tots els exercicis que el Sam realitza són guiats per la mestre d’Educació Especial.

Tenen un tècnic informàtic per quan un ordinador no funciona correctament. Forma part de la seva aposta per les noves tecnologies així que em sembla molt correcte que contractar un especialista amb els ordinadors com a personal de manteniment.


Han utilitzat un programa informàtic educatiu per la classe de matemàtiques. Com ja és habitual, un altre recurs tecnològic emprat per fer exercicis amb els nens. Aquests programa en format DVD, conté més de 150 jocs interactius que potencien l’agilitat mental, la memòria i el càlcul. La tutora els utilitza de tant en tant, per realitzar fulles de càlcul que posteriorment els nens corregeixen per si mateixos. Aquest programa està molt bé, diferents nivells, diversitat d’exercicis, avaluacions continues, ajuda guiada, temporització i gràfiques evolutives entre altres coses. Em segueix sorprenent com aprofiten les tecnologies en aquesta escola, és el més interessant que he trobat en general.